Terugblik symposium Urgentie van burn-out preventie
22-09-2022
22-09-2022
Donderdag 15 september jl. vond het symposium Urgentie van burn-out preventie plaats, georganiseerd door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). In de zaal bedrijfsartsen, werkgevers, psychologen, beleidsmakers en andere arboprofessionals. Het symposium werd geopend door Monique Rook, directeur bij het NIP, en vervolgens volgde de bevlogen keynote van Richta IJntema, universitair docent bij de afdeling Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Zij ging in op hoe je aan burn-out preventie kunt werken en hoe je veerkracht oppakt in organisaties. Zij zal ook een keynote verzorgen bij het openingsevent van de Week van de Werkstress. Mocht je haar afgelopen donderdag gemist hebben, dan heb je 14 november dus nog een kans!
Vervolgens waren er een zestal deelsessies over bijvoorbeeld burn-out preventie tools en bevindingen uit promotieonderzoek van arbeid- en organisatiepsychologen, arbeid- en gezondheidspsychologen en een bedrijfsarts. Zo kunnen werknemers zelf ook werken aan hun burn-out preventie, maar zonder een faciliterende rol vanuit de werkgever werkt dat onvoldoende. Daarbij maakt het ook erg uit in welke fase van burn-out klachten iemand zich bevindt. Zie hiervoor ook de NIP whitepaper burn-out. Meer dan een individueel probleem. Daarna ging een panel onder leiding van Jeanneke Scholtens in gesprek over burn-out preventie in organisaties. Want veel organisaties willen wel aan de slag, maar hoe dan? Ook aan de zaal werd gevraagd of burn-out preventie wel van de grond kan komen met de huidige arbeidsmarktkrapte.
Hierover was de zaal het eens. Juist in een krappe arbeidsmarkt waarin veel wordt verwacht van werknemers, is het belangrijk dat er goed voor wordt gezorgd. Ook nu is meer preventie erg belangrijk. En hoe voorkom je het hoge stressniveau dan daadwerkelijk? Maatwerk, bevlogen leiderschap en steunende collega’s blijken belangrijke componenten. Een leidinggevende kan bijvoorbeeld de samenwerking bevorderen en ieders talenten in het team stimuleren.
Het symposium werd afgesloten met een slotwoord van Daphne Metsemakers en een verrassende rap van Daisy Veenstra, de rappende TikTok-psychologe, over veerkracht.